Magyar nyelv és irodalom érettségi tételek

Feltételezések

Feltételezések

Nyelv és gondolkodás, nyelv és megismerés viszonya

2017. március 17. - &nagyszilvi

1.: a nyelv használatában nagyon fontos szerepet tölt be az egyik kommunikációs funkció, az előismeret

- a nyelvet csak megismeréssel lehet használni

- a kisgyerek egyszerre ismeri meg a nyelvi jelet és a külvilágot, mikor a nyelvet tanulja, pl.: kutyus hangalak, de ekkor ismeri meg magát az állatot is

A nyelv és gondolkodás között szoros kapcsolat van: kölcsönösen hatnak egymásra, és kölcsönösen feltételezik egymást. A nyelv és a gondolkodás elengedhetetlen feltétele az emberi kommunikációnak s a világ megismerésének.

2.: A nyelv és gondolkodás viszonyának vizsgálata nyelvfilozófiai kérdés.
A nyelv és gondolkodás vizsgálatában háromféle felfogás létezik:
a) a gondolkodás elsődleges a nyelvvel szemben
b) a nyelv elsődleges a gondolkodással szemben
c) kölcsönösen meghatározzák egymást
Mindhárom felfogásnak vannak képviselői és érvei, de a valóság tényei a harmadikat támasztják alá: kölcsönösen feltételezik egymást. Azaz a nyelv a gondolkodási folyamat nélkülözhetetlen része, a nyelv megértéséhez, használatához pedig gondolkodnunk kell. A nyelv továbbfejlesztése, változása, alakítása is elengedhetetlen - ez az egyéni gondolkodás eredménye


3. A nyelv és a megismerés is szoros összefüggésben áll egymással: nyelv nélkül nem tudunk igazán hatékonyan kommunikálni, de a megismerés  is visszahat a nyelvre, és befolyásolja annak fejlődését.  A világ megismerése során az ember több információs forradalmat is átélt, amelyek alapvetően meghatározták az emberi kultúra fejlődését:

- a beszéd segítségével emelkedett ki az ember az állati létből, hiszen gondolatait, érzéseit ily módon ki tudta fejezni, és a munkája során szerzett tapasztalatait, ismereteit át tudta adni társainak, gyermekeinek.
- az írás az ismeretek tárolását tette függetlenné az emberi emlékezettől à az idő és tér már nem akadály az ismeretek áramlásában
- a könyvnyomtatás lehetővé tette az ismeretek tömeges elterjesztését à átalakul a tudományos gondolkodás, létrejön az értelmiség
- az elektronikus információfeldolgozás végtelenné tágította az ismeretekhez való jutás lehetőségét à a nyelv fejlődésére hatnak a számítógépek is (sms, az elektronikus levél, a chatelés sajátos nyelvi jellemzőkkel rendelkezik már ma is)
- a számítógép csak információt képes tárolni és továbbítani, de nem képes gondolkodni, sem érezni
- csak az ember képes gondolkodásra, az elvonatkoztatásra, az érzelmekre à a nyelv lelki tartalmakat is hordoz


4. A megismeréstudomány szerint a  tudás különböző elemekből áll: kijelentések, képek és készségek alkotják.
Új ismereteket a nyelv segítségével szerzünk, azáltal adjuk át a hagyományokat, őrizzük a kultúránkat. A nyelv egy adott nemzethez való tartozásunkat is kifejezi.

A bejegyzés trackback címe:

https://feltetelezesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5212344607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása